Det senaste decenniet har EU lagstiftat på en mängd olika områden som alla har bäring på hur teknik av olika slag skapas och hanteras. Få branscher och sektorer undgår effekterna av de nya reglerna, oavsett om det handlar om offentlig eller privat verksamhet. Ambitionen har varit att stärka grundläggande rättigheter (integritet och dataskydd) samt söka få datadriven teknik att tjäna både allmänna och kommersiella värden. Idag måste alla, oavsett bransch, förhålla sig till vitt skilda regelverk såsom GDPR, AI-förordningen, Data Act, Data Governance Act, Digital Services Act och Digital Markets Act. Denna regulatoriska utveckling sker dock samtidigt som utvecklingen i USA har medfört en stark efterfrågan på avreglering och/eller offentliga investeringar för ökad europeisk konkurrenskraft. Under tiden fortsätter tekniken att utvecklas.
I detta samverkansmöte önskar vi lyfta frågor som dagens situation gett upphov till. Välkommen att tillsammans med forskare, experter och praktiker samtala om bl.a. följande: Spelar alla nya regleringar någon roll i att vi i EU hamnat på efterkälken? Är kostnaderna för att leva upp till regelverkens krav proportionerliga till målen? Vilka möjligheter finns att hantera rättsläget genom avtal idag? Vilken roll ska juridiken spela i framtidens EU, ska den t.ex. främst slå vakt om etablerade institutioner eller om konkurrenskraften?
WASP-HS Community Reference Meetings (CRMs) riktar sig till både offentliga och privata organisationer i Sverige. Syftet med mötena är att ge er en chans att ta del av aktuella frågor samt att WASP-HS ska få möjlighet att presentera de senaste forskningsrönen inom programmet. Målet är att tillsammans identifiera nya samarbetsmöjligheter över olika sektorer. Detta specifika möte fokuserar på hur den nya regulatoriska verkligheten inom EU påverkar AI och teknik i praktiken.
Arrangerande grupp
Carolina Brånby, Jurist och policyansvarig på Svenskt Näringsliv.
Anna-Sara Lind, Professor i offentlig rätt vid Uppsala universitet.
Magnus Strand, Forskningsledare inom handelsrätt vid Uppsala universitet samt redaktör för Europarättslig tidskrift (ERT).
Anmälan
Anmäl dig till eventet via formuläret nedan för att delta. Vänligen notera att det finns begränsat antal platser.