News

Forskare i podd om ansiktsigenkänning

Published: October 28, 2019

Ansiktsigenkänning är en teknik som förväntas komma starkt inom de närmaste åren. Ett av projekten inom WASP-HS ska följa vad det innebär för vårt samhälle och för människors liv och värderingar.

Amanda Lagerkvist, docent vid Uppsala universitet och projektledare för projektet, berättar om projektet i ett nytt avsnitt av tidningen Ny tekniks podd, Allt du behöver veta om ny teknik.

I podden diskuteras i vilken grad människor kan tänka sig använda ny teknik som ansiktsigenkänning. Ska polisen få använda tekniken på samma sätt fingeravtryck redan används? Ska butiker få installera kameror för att utifrån ansikten avläsa kunders beteende?

Det forskningsprojekt som Amanda Lagerkvist leder kommer att studera människors erfarenheter av en rad tekniker så som ansikts- och röstigenkänning inom polisens verksamhet, hälsoappar, biometriska pass, smarta hemassistenter och teknik som känner igen handrörelser på pekskärmar, exempelvis i telefoner.

– Det rör stora frågor kring integritet över vetenskapsgränser på ett innovativt sätt. Det här är en ny sorts humaniora, vi vill vara med i skapandet av den värld som kommer, berättar Amanda Lagerkvist i podden.

Lyssna på hela programmet Ansiktsigenkänning – spännande och skrämmande där Amanda Lagerkvist medverkar.

Recent News