News

Videosamtal: Så påverkar AI oss idag

Published: October 4, 2020

I ett videosamtal diskuterar forskarna Pontus Strimling, Emma Engström och Moa Bursell hur AI påverkar vår vardag och samhället.

Artificiell intelligens är inte framtiden – det är här och nu. AI påverkar oss, vår vardag och samhället på ett omfattande sätt. Ibland utan att vi är medvetna om det. Det här väcker en rad etiska och moraliska frågor som vi som medborgare och beslutsfattare måste ta ställning till – inte i morgon, utan idag.

I samtalet Digital idag: Så påverkar AI oss redan idag möter du tre AI-forskare från Institutet för framtidsstudier som specialiserat sig på vilka utmaningar AI innebär för våra institutioner, beslutsfattare och oss alla. Tillsammans resonerar de om frågor som: Vem är ansvarig när AI skadar en person? Kommer diskrimineringen på arbetsmarknaden att minska när AI sköter rekryteringen? Är det viktigt att vi känner till hur och när AI används i vardagliga digitala tjänster?

Alla tre forskarna arbetar vid Institutet för framtidsstudier. Pontus Strimling och Emma Engström medverkar också i WASP-HS-projektet Predicting the diffusion of AI-applications.

Recent News